Burgerwoning, Gounodstraat Antwerpen

In de Gounodstraat vinden we een uitzonderlijk rijkelijk uitgewerkt herenhuis uit 1882. Het huis is een typevoorbeeld van hoe de 19de-eeuwse bourgeoisie leefde. Zo is er een souterrain waar zich de keuken en bergruimtes bevonden, bereikbaar via diensttrapjes. Daarboven, op het ‘schoon verdiep’, bevonden zich de representatieve salons, die als voornaamste functie hadden om de rijkdom van de bewoners te etaleren. Zoals vaak voorkwam is het grote salon ingericht in een neo-Louis XVI stijl en de eetkamer in een Vlaamse neo-renaissance stijl. Ook de traphal is indrukwekkend ingericht in een neo-Louis XVI stijl met veelvuldig gebruik van marmer. De verdieping daarboven bevat bij dergelijke huizen steeds de minder rijkelijk uitgewerkte slaapvertrekken en sanitair; en de zolderverdieping werd voorbehouden voor het dienstpersoneel.

Bijzonder bij dit pand is dat er tijdens het interbellum een ingreep gebeurd is ter hoogte van de tuin, waarbij een schuilkelder gebouwd werd. Daarbovenop werd een nieuwe gevel voorzien in modernistische stijl, wat contrasteert met de klassieke opbouw van de rest van het gebouw.