Showroom Ets. Fr. Van Kerckhove Antwerpen

Dit hoekgebouw op het Eilandje werd in 1953 in een naoorlogse modernistische stijl opgericht als showroom voor het automerk Volkswagen. De showroom onderscheidde zich door een strategische en beeldbepalende inplanting aan het eindpunt van de Italiëlei. Op het gelijkvloers bevindt zich achter de grote beglaasde wanden een toonzaal en buiten onder de uitkragende eerste verdieping bevond zich oorspronkelijk een pompstation. Op de verdieping waren kantoren gevestigd rond een centrale vide met omlopende galerij.

Het originele ontwerp heeft ongewijzigd stand gehouden tot er in 1995 besloten werd om het pompstation te verwijderen, en de ruimte onder de uitkraging dicht te maken om meer binnenruimte te creëren. Vervolgens werd in 2002 het gebouw nog ingrijpender aangepakt door de nieuwe eigenaar, die er een Porsch-garage van maakte. Hierbij kregen de gevels hun huidige stalen bekleding, inclusief lamellen als zonwering voor de halfronde raampartij, en werden alle ramen vervangen. Vanbinnen verdwenen heel wat tussenwanden en veranderde de circulatie, zodat heden enkel nog de structuur van de centrale vide herkenbaar blijft. De lichttoren is nog het enige overblijvende element dat ongewijzigd gebleven is uit de oorspronkelijke periode.

Project details
  • Dienst: CHE-rapport
Share