Hotel Bamdas-Tolkowsky Antwerpen

Het hotel Bamdas-Tolkowsky is geen alledaags herenhuis, de term stadspaleis is hierbij meer aan de orde. Het gebouw werd in 1912 opgebouwd in opdracht van de vooraanstaande Joodse diamantair Arnold Bamdas naar ontwerp van architect Joseph De Langhe. Het interieurontwerp werd toegewezen aan de befaamde decorateur Henri Verbuecken.

De klassieke gevelopbouw laat niet vermoeden welk schouwspel er zich binnenin afspeelt. De interieurs worden namelijk beschreven als het hoogtepunt van de carrière van Verbuecken. De bel-etage bestaat uit een opeenvolging van uitzonderlijk rijkelijk uitgewerkte salons, elk in zijn eigen onconventionele stijl. Na het betreden van de imposante inkomhal in oriëntaals geïnspireerde stijl, bereikt men achtereenvolgens het Russisch salon, het Florentijns salon, de Venetiaanse eetkamer en de Moorse rookkamer. Vóór een verbouwing van 1964 was hier ook nog een volledig beglaasde wintertuin aanwezig, met aanpalende Chinese eetkamer. De verdieping daarboven bevatte enerzijdse heel wat ruimte voor de kinderen; maar anderzijds was er voor het echtpaar een indrukwekkende reeks kamers voorzien, zoals het Romeins boudoir, de Griekse slaapkamer en de heden verdwenen Griekse badkamer. Van deze ruimtes zijn intussen de meeste afwerkingslagen verdwenen. Voor de opbouw van de interieurs werden kosten noch moeite gespaard. Zo is er gebruik gemaakt van verschillende marmers, exotische houtsoorten, verguldingen, muurschilderingen, … Ook het toenmalige meubilair werd in de stijl van de kamer ontworpen, zodat elke ruimte een gesamtkunstwerk werd.

Project details
  • Dienst Beheersplan
Share