Art-nouveau pand, Schildersstraat 6, Antwerpen

De buurt van de Schildersstraat maakt deel uit van het grootschalige laat-19de-eeuwse stad- herontwikkelingsproject aan het Antwerpse Zuid. Nadat de oude stadsomwalling samen met de Spaanse citadel afgebroken werd, werd het hele gebied met rechte straten en nieuwe monumenten ingedeeld. Het pronkstuk van deze buurt moest het nieuwe museum voor Schone Kunsten worden. Het is dan ook de directe nabijheid van dit museum waaraan de Schildersstraat zijn naam te danken heeft.

In het begin van de 20e eeuw kocht een scheepsbouwer een aantal naastliggende percelen op de hoek van de straat, waarbij architect Smet-Verhas de opdracht kreeg om het ontwerp te maken voor de nieuwe panden. Hij voorzag een indrukwekkend art-nouveauensemble, met het hoekpand ervan als een van de meest toonaangevende art-nouveauvoorbeelden die in Antwerpen te vinden is. Beeldbepalend hierbij is het als scheepsromp uitgewerkte hoekbalkon, verwijzend naar het beroep van de opdrachtgever.

Het bestudeerde pand op nummer 6 werd laatst aangekocht om te herbestemmen tot B&B. Deze woning was een van de drie oorspronkelijke tweelingwoningen uit het ensemble, waarbij in de jaren 1960 zeer jammerlijk de naastliggende tweelingwoning op nummer 4 vervangen werd door een nieuw appartementsgebouw, waardoor het gevelensemble zwaar verstoord werd. Waar het exterieur van de woning uit een zeer progressieve stijl opgebouwd is, bevatten de interieurs ervan een zeer klassieke indeling en afwerking in verschillende neo-stijlen, zoals typisch voor herenhuizen uit deze periode.