Burgerwoning, Bordeauxstraat Antwerpen

Wat er zich achter een gevel van een gebouw afspeelt is vaak moeilijk te voorspellen. Het gebouw in de Bordeauxstraat bleek oorspronkelijk bedoeld geweest te zijn als schouwburg, bestaande uit een café en een mooie feest- of theaterzaal . Volgens het ontwerp bestond de theaterzaal met podium uit een dubbelhoge ruimte langs de wanden voorzien van een balkon en ondersteund door geornamenteerde gietijzeren kolommen.

De bouw van het gebouw ging in 1899 van start en werd haast volledig uitgevoerd volgens de bouwplannen, maar toch mocht de mooie schouwburg haar deuren nooit openen voor publiek. Het pand voldeed niet aan de publieke veiligheidsvoorschriften en in de plaats werd de ruime theaterzaal in functie van het groeiende havengebied ingericht als magazijnruimte. Ook de invullingen daarna sloten eerder aan bij de invulling van magazijn, dan die van theaterzaal , wat maakte dat de interieurelementen van de oorspronkelijke theaterzaal vandaag nog moeilijk te herkennen zijn.

Project details
  • Dienst: CHE-rapport
Share