Statig herenhuis op de Prins Albertlei, Antwerpen

Dit statige herenhuis op de Antwerpse Prins Albertlei maakte oorspronkelijk deel uit van een ensemble van drie woningen uit 1889. Jammer genoeg werd de rechterwoning slechts een twintigtal jaar later vervangen door een beaux-artsgebouw. Het linkergebouw werd vervolgens in de jaren 1960 vervangen door een appartementsblok, waardoor enkel nog de centrale woning die als middenrisaliet van het ensemble functioneerde vandaag nog overblijft.

Waar 19e-eeuwse geveldecoratie doorgaans zonder al te veel achterliggende betekenis aangebracht werd, viel ons in dit geval toch het veelvuldige voorkomen van verwijzingen naar de Griekse god Hermes op. Dit zowel door gesculpteerde Hermeshoofdjes en de afbeelding van een caduceus, de staf die symbool staat voor deze god. Dit is een duidelijke verwijzing naar de opdrachtgevende familie Grisar, die reeds generaties lang een zeer belangrijke handelsfamilie was in Antwerpen. De zeer gepersonaliseerde uitwerking van de gevels wijst er dus op dat het ensemble niet opgebouwd werd als opbrengsteigendom, aangezien dergelijke woningen zeer neutraal uitgevoerd werden, maar wel door de familie zelf bewoond werden. Mogelijk kreeg elk van de kinderen hierbij een huis toegewezen.

Ook noemenswaardig is dat de woning tijdens een latere periode in het bezit kwam van de bekende Oscar Nottebohm, die later zijn naam zou geven aan de fraaie Nottebohmzaal in de Erfgoedbibliotheek. Hij nam de belangrijke architect Joseph Hertogs aan om verschillende verbouwingen uit te voeren, waaronder het optrekken van een opmerkelijk koetshuis achteraan het perceel met romantisch hoektorentje.